Wkładamy
fartuszki, a może nawet i czapki kucharskie, i już możemy przystąpić do
dzieła! Dziś przenosimy się do Meksyku. Jego ciepły klimat rozgrzeje
nas w chłodne zimowe dni. Razem przygotujemy kilka prostych, acz z
dziecięcego punktu widzenia bardzo kuszących dań. Te możemy później
zaserwować gościom organizując przyjęcie karnawałowe czy urodzinowe. Co
odważniejsi – mogą posunąć się nawet o krok dalej, przenosząc dziecięcą
imprezę do kuchni. Wówczas wszyscy będą mogli włączyć się w
przygotowania.
Poniżej podajemy kilka
sprawdzonych – prostych i smacznych – przepisów na dania meksykańskie.
Nie bójcie się – wbrew obiegowej opinii kuchnia meksykańska nie musi być
ostra. Nie jest też tłusta i niezdrowa. Jak w każdej innej kuchni –
wszystko zależy tu od przepisu, doboru składników oraz sposobu
przygotowania (nawet zwykłe naleśniki można usmażyć na suchej patelni
lub takiej, która ocieka tłuszczem).
Snacki z dipem marchewkowym:
=> tortille Santa Maria (jako jedyne dostępne na polskim rynku nie zawierają konserwantów!)
=> serek mascarpone
=> marchewka
=> świeża kolendra do dekoracji
Dziecko
pod kontrolą rodzica ściera marchewkę na grubej tarce. Następnie miesza
ją w miseczce wraz z serkiem mascarpone. W tym czasie rodzic wrzuca na
patelnię jedną tortillę i obsmaża ją (bez tłuszczu) z każdej strony tak
długo, aż ta się lekko zarumieni i stanie się chrupiąca. Następnie
placek kroimy na 8 części, tak by otrzymać niewielkie trójkąciki, na
które razem nakładamy dip marchewkowy. Całość możemy przyozdobić
listkami świeżej kolendry.
Dip czosnkowy:
=> ząbek czosnku
=> jogurt naturalny
=> odrobina soli i pieprzu do smaku
Czosnek
obieramy ze skórki. Wręczamy dziecku praskę i przeciskamy przez nią pół
ząbka. W miseczce mieszamy rozdrobniony czosnek z jogurtem i
przyprawami.
=> świeże lub suszony koper
=> jogurt naturalny
=> odrobina soli i pieprzu do smaku
Dziecko – pod kontrolą rodzica – sieka świeży koper, a po rozdrobnieniu miesza go z jogurtem i przyprawami.
Warzywna przekąska:
=> ogórki
=> papryka
Ogórki
obieramy, a paprykę kroimy na pół i czyścimy ją z nasion. Zadaniem
dziecka jest pokrojenie ogórków w słupki, a papryki w podłużne paski.
Warzywa układamy na osobnych miseczkach i serwujemy z dipami.
UWAGA!
Obok warzyw podać możemy także tradycyjne meksykańskie tortilla chips
lub nachos w towarzystwie dipu serowego lub guacamole.
=> tortille
=> starty ser
=> wędlina
=> wybrany dip
Na
połowie placka dziecko rozsmarowuje dip, układa wędlinę i posypuje to
startym serem. Placek składamy na pół, a następnie rodzic podgrzewa go
na patelni z dwóch stron – do zarumienienia i stopienia sera. Po zdjęciu
z patelni placek kroimy w trójkąciki. Podajemy z dipami.
=> nachosy
W osobnych miseczkach przygotowane dowolne składniki – np.:
=> liście rukoli lub roszponki
=> przekrojone na pół pomidorki cherry
=> plasterki ogórka
=> malutkie kawałki ananasa
=> kiełki
=> plasterki łososia
=> starty ser
=> dipy
Na
podłużnym talerzyku układamy obok siebie pojedyncze nachosy i oddajemy
inicjatywę w ręce dziecka, które ze znajdujących się w miseczkach
składników może przyrządzić swoje własne kanapki.
A na deser - waniliowe tortille
=> tortille
=> masło
=> cukier waniliowy
Dziecko
smaruje tortillę cienką warstwą masła, pod okiem rodzica – kroi na 8
części (w trójkąciki) i posypuje cukrem waniliowym. Rodzic umieszcza
placek w rozgrzanym wcześniej do 180 st. C piekarniku i podgrzewa do
czasu, aż ten się zarumieni.
Ukoronowaniem kuchennych
zmagań – poza wspólnym, uroczystym posiłkiem – może stać się lektura
książki „Apetyt na Meksyk. Familia”, w której – poza opowiadaniem
przybliżającym dzieciom meksykańską kulturę i obyczaje – znaleźć możemy
także garść przepisów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Spodobał Ci się nasz tekst? Nie zgadzasz się z nim? Napisz nam o tym!